Orgelbouwnieuws: Terband, Hervormde Kerk

Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 2
Terband, Hervormde Kerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2004/02 februari]

Foto Bakker&Timmenga via Stichting Organum Frisicum.In 1887 bouwde de firma L. van Dam & Zonen een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk te Terband. Het instrument bleef in de loop der jaren ongewijzigd, zij het dat de oorspronkelijk mahonie geschilderde kast tweemaal overgeschilderd. In de vroege 20ste eeuw bracht men een eikenimitatie, met vergulde accenten in de ornamenten, aan. In het kader van de kerkrestauratie werd omstreeks 1970 de gehele kast, inclusief ornamentiek, overgeschilderd in een lichte eikenimitatie. Vorig jaar voerden de medewerkers van Orgelmakerij Bakker & Timmenga een algehele restauratie uit. Bij deze gelegenheid werd een Trompet B/D 8 toegevoegd op de daarvoor sinds 1887 gereserveerde vrije sleep. Dit register is uiteraard gemaakt naar Van Dam-mensuren. Tevens werd de orgelkast opnieuw in mahonie geschilderd door Helmer Hut. Als adviseur trad Jan Jongepier op.

Manuaal (C-g3)
Bourdon D 16
Prestant 8
Holpijp 8
Violon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Cornet D III
Trompet B/D 8

Aangehangen pedaal (C-g). 

Afsluiting, Tremulant, Windlosser. Winddruk: 56 mm wk. Toonhoogte a1 = 435 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend.