Onterecht onbekend: de composities van Bernard Bartelink

door Kees Weggelaar | Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 6

 

Kees Weggelaar Onterecht onbekend: de composities van Bernard Bartelink
Het ORGEL 100 (2004), nr. 6, 25-31 [samenvatting]

Bernard Bartelink (1929) is niet alleen werkzaam geweest als organist van de Kathedrale Basiliek St.-Bavo in Haarlem, maar ook als componist. Bartelink was als organist leerling van grote musici als Anthon van der Horst en Cor Kee, en als componist van Léon Orthel, die hij een ‘filosofisch-nuchter en bedachtzaam-afstandelijk mens’ noemt.
De muziek van Bartelink is niet avantgardistisch; het is gebruiksmuziek. Aanvankelijk was hij Frans georiënteerd, later ging zijn voorkeur meer naar polyfonie uit. Eén van de belangrijkste orgelwerken is de zeer energieke Toccata (1954). Verder zijn van belang Sonatina (1957), Praeludium, trio en fuga (1960), Prelude, fugue et hymne sur ’Honneur à toi, glorieux de la Salle’ (1995).
In Bartelinks œuvre ligt het accent minder op orgelmuziek dan op vocale muziek. Veel van zijn werken zijn uitgegeven, onder meer bij Donemus (Amsterdam).