In memoriam Dirk Andries Flentrop

door Jan Jongepier | Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 2

 

Jan Jongepier In memoriam Dirk Andries Flentrop
Het ORGEL 100 (2004), nr. 2, 5-12 [samenvatting]

 

 

Dirk Andries (Dick) Flentrop (1 May 1910-30 November 2003) was een universeel mens: zijn belangstelling ging veel verder dan orgelbouw alleen. Tevens was hij in hart en nieren Zaankanter: hij werd in Zaandam geboren en zette er in 1940 de orgelbouwfirma van zijn vader voort (begonnen in 1903). 
Na een gesprek met Albert Schweitzer en studie van de geschriften van Christhard Mahrenholz, bepaalde Flentrop een eigen koers, die hij in 1934 in HET ORGEL uiteenzette onder de titel ‘Sleeplade en rugpositief’; het betekende dat hij tegen de ontwikkeling van het toen populaire elektropneumatische orgel inwerkte. Een belangrijk instrument was bijvoorbeeld het drieklaviers orgel in de Grote Kerk te Wageningen (1943), waarin Flentrop zijn ideeën in de praktijk uitwerkte. Flentrop moest ook tegen de wensen van advieslichamen en hun vertegenwoordigers inwerken, zoals met name Arie Bouman (in de jaren ’30) en Lambert Erné (in de jaren ’50). Flentrop wist zijn bedrijf toch te laten groeien, door met name veel opdrachten uit de Verenigde Staten te verwerven.
Hoewel Flentrop mechanische sleepladenorgels bouwde, betekende het niet dat hij oude orgels kopieerde, een optie die hij in 1934 wel had genoemd: hij streefde naar een 20ste-eeuws instrument. 
Als universeel mens, gericht op technische perfectie en innovatie, kan Dirk Andries Flentrop worden vergeleken met Aristide Cavaillé-Coll.