Zwolse improvisatieconcours

door Peter Ouwerkerk |Het ORGEL |Jaargang 100 |(2004) |Nummer 1

Peter OuwerkerkHet Zwolse improvisatieconcours
Het ORGEL 100 (2004), nr. 1, 29-32 [samenvatting]

Op 27 september vond het derde Nationale Orgelimprovisatieconcours plaats in Zwolle, op het Schnitger-orgel in de Grote Kerk (1721) en het Maarschalkerweerd-orgel in de Onze Lieve Vrouwe-Basiliek (1896). Er waren vier deelnemers: Erik-Jan Eradus, Chiel-Jan van Hofwegen, Gerben Mourik en Roeland de Reuver.
De wedstrijd toonde dat improviseren in dergelijke omstandigheden niet bepaald impulsen geeft tot het maken van echt nieuwe muziek – stukken van Joep Straesser en Daan Manneke uit de jaren ’80, gespeeld tijdens het slotconcert, bleken veel moderner te klinken dan de improvisaties.
Niettemin was de kwaliteit van de improvisaties bij tijden indrukwekkend. Van Hofwegen realiseerde duidelijke structuren door heldere verschillen aan te brengen met betrekking tot registratie en ritmiek; Roeland de Reuver toonde zich in staat een aangename populaire touch aan zijn improvisaties te geven; terwijl Erik-Jan Eradus een talent heeft voor het creëren van indrukwekkende harmonieën. De wedstrijd werd gewonnen door Gerben Mourik, de enige die volgens de jury (Alan Laurillard, Dirk Luijmes, Daan Manneke) werkelijk zelfverzekerd optrad met betrekking tot zowel vorm als inhoud van zijn muziek.
De Stichting Nationaal Orgelimprovisatie Concours bereidt een improvisatie-academie voor. Dit lijkt een noodzakelijke stap te zijn op weg naar het stimuleren van écht eigentijdse improvisaties.