De orgels van de St.-Jansparochie te Laren

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 100 | (2004) | Nummer 1
Peter van Dijk De orgels van de St.-Jansparochie te Laren
Het ORGEL 100 (2004), nr. 1, 15-21 [samenvatting]

Op 19 mei 2002 werd in de St.-Jansbasiliek te Laren een nieuw orgel in gebruik genomen, gebouwd door Adema’s Kerkorgelbouw te Hillegom. Het orgel is het derde dat de Larense parochie bezit, na een klein Bätz-orgel (1780) en een drieklaviers Verschueren-orgel (1943). 
Het Adema-orgel is gebouwd op basis van materiaal van de Adema-orgels in de St.-Jan de Doperkerk te Amsterdam (in 1890 gebouwd voor de St.-Willibrorduskerk buiten de Veste te Amsterdam, begin jaren 1970 gewijzigd geplaatst in de St.-Jan de Doperkerk) en de St.-Vicentiuskerk te Amsterdam (1924). De kast is geïnspireerd door het front dat het orgel van de St.-Jan de Doperkerk in 1890 had. Het orgel is elektropneumatisch; de speeltafel staat beneden in de kerk. De klank past goed bij de orgelmuziek van Hendrik Andriessen, Flor Peeters en Jean Langlais. Oudere Franse muziek is al minder geschikt, en de verschillen tussen het Adema-orgel en Duitse orgels uit de tijd rond 1900 zijn al helemaal groot. Voor wie rekening houdt met deze beperkingen overtuigt het Larense orgel niettemin.