Orgelbouwnieuws: Apeldoorn, Jachtlaankerk Hervormd/Gereformeerde Kerkgemeenschap Apeldoorn-West

Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 10
Apeldoorn, Jachtlaankerk Hervormd/Gereformeerde Kerkgemeenschap Apeldoorn-West
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2003/10 oktober]

Op 9 april 2003 werd in de Jachtlaankerk te Apeldoorn het nieuwe Reil-orgel in gebruik genomen. De uiterlijke vormgeving van het instrument ligt op het eerste gezicht in een andere lijn dan dat men in Nederland van de orgelmakers Reil gewoon is. Een dergelijk ontwerp is echter in het verleden in het buitenland (Hamre, Noorwegen; Statzendorf, Oostenrijk) al eens in een wat andere en kleinere vorm uitgevoerd. In Apeldoorn werd daarbij het zichtbaar houden van het raam achter het orgel wenselijk geacht.
Ten aanzien van de klank is aansluiting gezocht bij nieuwe instrumenten die de laatste jaren toch vooral in het buitenland (naast het koororgel in de Bovenkerk te Kampen, 1999) werden afgeleverd. Daarbij lag specifiek in de gedachte om het in 2002 vervaardigde orgel voor de Keisen Universiteit in Tokio, Japan (II/P, 21 stemmen) een klanktechnisch Apeldoorns vervolg te geven. Dat dit laatste niet te star moet worden opgevat, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in de aanzienlijk kleinere Apeldoornse dispositie een Cornet en een Viola di Gamba zijn opgenomen; registers die in het orgel van de Keisen Universiteit niet aanwezig zijn.
Op zaterdag 25 oktober 2003 is er in de Jachtlaankerk (Jachtlaan 143, Apeldoorn) een open middag rond het nieuwe Reil-orgel. Belangstellenden zijn tussen twee en vijf uur van harte welkom.
De dispositie: Hoofdwerk (Manuaal I, C-f3): Praestant 8 (discant dubbel), Cornet IV D, Roerfluit 8, Octaaf 4, Quint 3, Octaaf 2, Mixtuur III-V, Trompet 8 B/D. Positief (Manuaal II, C-f3): Holpijp 8, Viola di Gamba 8, Open Fluit 4, Fluit 2. Pedaal (C-d1): Subbas 16, Octaaf 8. Koppelingen: Hoofdwerk-Positief, Pedaal-Hoofdwerk, Pedaal-Positief. Tremulant (gehele werk). Winddruk: 64 mm wk. Toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 16°C. Temperatuur: Neidhardt 1724.
Bron: Orgelmakerij Gebr. Reil

Voor foto’s van dit instrument zie: http://www.orgelsite.nl/kerken8/apeldoorn1.htm