Orgelbouwnieuws: Rijssen-West, Gereformeerde Gemeente

Het ORGEL |Jaargang 99 |(2003) |Nummer 7
Rijssen-West, Gereformeerde Gemeente
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2003/7, juli/augustus]

Op zaterdag 26 april werd het overgeplaatste orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Rijssen-West in gebruik genomen. Dit orgel werd in eerste aanleg in 1886 gebouwd door de orgelmakerij Gebr. Euler voor de Evangelisch Lutherse St.-Andreaskerk te Seesen am Harz (Duitsland). Bij de bouw van het instrument maakte men gebruik van verschillende registers en de oude orgelkast van het bestaande orgel uit de eerste helft van de 18de eeuw. De maker daarvan is niet bekend.
Volgens de gewoonte van die tijd bouwde Euler een orgel met veel achtvoetsregisters. In 1946-1948 werden er werkzaamheden uitgevoerd door orgelmaker Dutkowski. Nauwelijks twintig jaar later, in 1966, werd het orgel door de orgelbouwfirma Schmidt & Thiemann overeenkomstig neobarokke maatstaven aangepast, maar de windladen uit 1886 bleven behouden. In 1986 werd door orgelbouwer Fischer & Krämer de romantische intonatie enigszins hersteld. Nadat in Seesen besloten werd het orgel te reconstrueren naar de situatie van de vroege 18de eeuw werd het orgel (zonder kast en enkele registers) te koop aangeboden.
Na aankoop en restauratie is dit orgel in 2002-2003 geplaatst in De Tabernakel te Rijssen.
De nieuwe kast is vervaardigd door leden uit de gemeente naar een ontwerp van orgelmakerij Boogaard. De restauratie en de herintonatie werden verzorgd door Ide Boogaard (met veel zelfwerkzaamheid van gemeenteleden), onder advies en begeleiding van H. den Hollander van de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten (VOGG). 
De registers die in Seesen achterbleven, zijn vervangen door pijpwerk uit het oude orgel van de zustergemeente uit de Noorderkerk.
Dispositie: Hoofdwerk: Bourdon 16, Prestant 8, Holfluit 8, Octaaf 4, Fluit 4, Quintfluit 3, Octaaf 2, Mixtuur IV-VI, Cornet D V, Fagot 16, Trompet 8. Nevenwerk: Roerfluit 8, Viola di Gamba 8, Prestant 4, Roerfluit 4, Nasard 3, Gemshoorn 2, Sexquialter II, Hobo 8. Pedaal: Subbas 16, Octaafbas 8, Octaaf 4, Bazuin 16, Trombone 8, Trompet 4. Koppelingen Hoofdwerk-Nevenwerk, Pedaal-Hoofdwerk, Pedaal-Nevenwerk. Tremulanten Hoofdwerk, Nevenwerk. Cimbelster. 
Bron: Persbericht Theo Legemaat