Orgelbouwnieuws: Noordwijk aan Zee, Hervormde Kapel

Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 6
Noordwijk aan Zee, Hervormde Kapel
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2003/6, juni]

Op 23 en 24 april werd het gerestaureerde Meere-orgel in de Hervormde Kapel te Noordwijk aan Zee feestelijk in gebruik genomen. 
Het instrument werd in 1817 gebouwd voor de Doopsgezinde Kerk te Deventer. In 1894 plaatste men het orgel over naar de Hervormde Kerk van Middelie. Nadat deze kerk in 1968 wegens bouwvalligheid werd gesloten, vond het nog altijd ongewijzigde instrument een nieuwe bestemming in de Hervormde Kapel te Noordwijk aan Zee. In het kader van deze overplaatsing vond een restauratie plaats door firma J. de Koff & Zn. onder advies van W.R. Talsma. Bij die gelegenheid kregen de oude spaanbalgen een plaats op de vlakke zoldering van het kerkgebouw.
De jongste restauratie is uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw en werd begeleid door Aart Bergwerff. De orgelkast is schoongemaakt en opnieuw geschilderd, waarbij het snijwerk opnieuw van bladgoud werd voorzien. De beide spaanbalgen zijn opnieuw beleerd en de toetsen van de beide handklavieren zijn vernieuwd. Tenslotte werd de winddruk verlaagd van 78 naar 69 mm wk.
De dispositie: Hoofdwerk (Manuaal I, C-f3): Praestant 8 (C-Dis gedekt achter de middentoren, E-d2 in het front), Octaaf 4, Octaaf 2, Cornet D III (samenstelling 4 – 2 2/3 – 1 3/5), Dulciaan 8. Bovenwerk (Manuaal II, C-f3): Holpijp 8, Fluittravers 8 (C-h gecombineerd met Holpijp), Fluit 4, Gemshoorn 2, Carlljon D III. Aangehangen pedaal C-f. Copling B/D, Tremulant (Bovenwerk),Wintloosing. Toonhoogte a1 = 445 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend. 
Bron: Informatie verstrekt door P. Kuijt; Jan Jongepier (red.) Het Historische Orgel in Nederland 1790-1818, Amsterdam 1999, 332-333.

[Rogér van Dijk]