Terugblik op festival VOOR DE WIND

door Christo Lelie | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 6

 

Christo Lelie Terugblik op festival VOOR DE WIND
Het ORGEL 99 (2003), nr. 6, xx-xx [samenvatting]

 

Van 5 tot en met 7 september 2003 vond in Amsterdam festival VOOR DE WIND plaats: twaalf concerten in zeven verschillende kerken, het Concertgebouw en op straat (beiaards, draaiorgel in een boot). Doel: een nieuw publiek en concertorganisatoren ervan overtuigen dat het orgel fantastische mogelijkheden heeft als je het losweekt van zijn kerkelijke context.
De kwaliteit van de concerten was hoog. Een greep: Joost Langevelds muziek bij de film Faust (1926) was subliem, evenals het jazzconcert met onder anderen Bert van den Brink. De kindervoorstelling De kleine Prins, met Gonny van der Maten, was trefzeker; hetzelfde gold voor het door dezelfde organist samengestelde Paul van Ostayen-concert, waarin poëzie aan orgelmuziek gekoppeld werd. Het festival won aan diversiteit door de choreografie op Jehan Alains Danses en de vele speciaal voor het festival geschreven nieuwe muziek, zoals Jan Welmers’ Running, gespeeld door Janine Jansen (viool) en Jan Jansen (orgel).
Het festival vond plaats op een ongelukkig tijdstip (er waren veel andere festivals) en was niet zo sprankelend als mogelijk doordat enkele van de betrokken orgels geen topinstrumenten waren.