Bouwstenen voor de orgelgeschiedenis van de r.-k. kerk in Overijssel in de 19de eeuw

door Victor Timmer | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 5
Victor Timmer Bouwstenen voor de orgelgeschiedenis van de r.-k. kerk in Overijssel in de 19de eeuw
Het ORGEL 99 (2003), nr. 5, 29-38 [samenvatting]

Jan van Loo. Foto uit de collectie van H.C.J. Wullink te ZwolleOver de orgelgeschiedenis van de rooms-katholieke staties/parochies in ons land in de 19de eeuw is nog niet veel bekend. Victor Timmer ploos de archieven in de Noordelijke provincies uit, en publiceerde de resultaten in 2002/2003 in het ORGEL. Nu geeft hij een aanzet tot een vergelijkbaar onderzoek in Overijssel. De gegevens over de orgelgeschiedenis in plaatsen als Almelo, Avereest, Goor, Haarle, Ommen, Weerselo en Vilsteren is vooralsnog summier, maar in twee gevallen leverde Timmers speurtocht meteen resultaat: in Slagharen en in Heino.
Slagharen (statie uit 1843) kreeg in 1856 een tweedehands ‘welluidend hecht orgel’ uit Zwolle. Orgelmakers als Elberink en Adema verzorgden het onderhoud en enkele wijzigingen, tot de ‘firma Peereboom Maastricht’ in 1925 een nieuw orgel leverde – waarover tot op heden niets bekend is, behalve dat het in 1967 aan een hobbyist te Hoogeveen werd verkocht.
In Heino (statie uit 1770) stond in de vroege 19de eeuw een orgel. In 1864 werd door Jan van Loo een nieuw tweeklaviers instrument geleverd met, nota bene, een vrijstaande speeltafel. Zeer boeiend is het uitvoerige verslag van pastoor Spitzen die de bouw van dit instrument mogelijk maakte. In 1924 werd het orgel afgebroken bij de bouw van een nieuwe kerk; daarin werd een harmonium geplaatst, in 1946 vervangen door een nieuw Pels-orgel, dat op zijn beurt in 1996 plaats moest maken door het huidige Pels & Van Leeuwen-orgel.

Bijlage 01: Koorboeken van de O.L.V. parochie te Zwolle 1855/56

Bijlage 02: Parochie Hasselt, aanwezige missalen en zangboeken, circa 1850 – 1911