‘Mag ik pompen?!’ Orgelles van Utopa

door Hans Fidom | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 5

 

Hans Fidom ‘Mag ik pompen?!’ Orgelles van Utopa
Het ORGEL 99 (2003), nr. 5, 24-27 [samenvatting]

 

Foto: Hans FidomIn 2001 ontwikkelde Loek Dijkman, drijvende kracht achter Stichting Utopa, een plan om 50 000 kinderen in aanraking te brengen met orgelbouw en orgelmuziek. Stichting Utopa wil een bijdrage leveren aan het evenwicht in de maatschappij, door bepaalde aspecten ervan te ondersteunen; één zo’n aspect is volgens de stichting de orgelcultuur. Dijkman overlegde met name met organist Johan Luijmes over de uitwerking van zijn plan.
Het resultaat is een les die aan basisscholen wordt aangeboden. Speciaal voor deze les is door Orgelmakerij Reil een orgeltje gebouwd met een Fluit 4, een Octaaf 2, een Nachtegaal, twee trompetpijpen en een subbaspijp. De werking van de windvoorziening, de windlade en de traktuur is zichtbaar. Het instrument kan in een bijbehorende aanhanger gemakkelijk van school tot school getransporteerd worden.
Bij wijze van proef gaven Johan Luijmes en Els van der Meij in het voorjaar van 2003 een reeks lessen op scholen in Arnhem. De proef is geslaagd verklaard (er zijn 1500 kinderen bereikt, de scholen zijn zeer enthousiast), zodat het Utopa-orgel nu aan zijn tocht door Nederland kan beginnen: per regio zal een plaatselijke organist gedurende enige tijd met het instrument de scholen langs gaan.