Jean-Pierre Felix

door België: orgelbouw na de Franse Revolutie |Het ORGEL |Jaargang 99 |(2003) |Nummer 4

Jean-Pierre FelixBelgië: orgelbouw na de Franse Revolutie
Het ORGEL 99 (2003), nr. 4, 22-31 [samenvatting]

Gent St. Michiel orgel door De Volder (1817) foto: Irpa-Kik-BrusselNa een periode van stagnatie als gevolg van politiek-religieus bepaalde omstandigheden aan het einde van de 18de eeuw, herstelde de Belgische orgelbouw zich beetje bij beetje. Het zou echter tot het einde van de jaren 1820 duren voor het begin van een nieuwe stijl zich aandiende. De belangrijkste vertegenwoordigers ervan waren Pierre-Jean De Volder en Jean-Joseph Delhaye. Veel van hun werk is verdwenen; het Delhaye-orgel in de Notre Dame te Diest (1828) is een unicum.
In de jaren 1830 en vooral de jaren 1840 ontwikkelden orgelbouwers veel nieuwe ideeën; ze vroegen regelmatig patenten aan, onder meer op speelhulpen en nieuwe ladesystemen. 
De zeldzame overblijfselen van pijpwerk en andere onderdelen uit deze periode verdienen beschermd te worden.