(Orgel)cultuur in Roemenië

door Christine Kamp | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 2

 

Christine Kamp (Orgel)cultuur in Roemenië
Het ORGEL 99 (2003), nr. 2, 5-12 [samenvatting]

 

Roemenië toont nog in allerlei opzichten van het voormalige communistische regiem. Dat heeft ook zijn weerslag op de orgelcultuur. Toen ik in 2000 opnamen maakte op het Sauer-orgel in de Stadtpfarrkirche te Hermannstadt hadden we te maken met allerlei tegenslag: van perikelen bij de douane die moeilijk deed over het meenemen van opname-apparatuur tot instabiliteit van de stroomvoorziening waardoor de elektropneumatiek van het orgel niet naar behoren functioneerde.
Het Sauer-orgel (1915) is in 1997 gereconstrueerd door Orgelwerkstatt Christian Scheffler (Sieversdorf, Duitsland). Het is daardoor zeer geschikt voor Duits repertoire uit de tijd rond 1900. Vandaar mijn kennismaking met dit orgel: ik zocht een instrument om dergelijk repertoire op te nemen. 
De keuze voor een passend repertoire is niet de enige voorwaarde voor overtuigend musiceren op een orgel als dit. Ook een uitgebalanceerde registratie is essentieel; onmisbaar is – hoe tegenstrijdig dit wellicht ook klinkt – daarbij de registerzweller. Een derde voorwaarde is de juiste voorbereiding: (orgel)muziek van Liszt, Reubke, Karg-Elert verlangt een gedegen pianistische opleiding.