Het Verschueren-orgel in de abdijkerk van Averbode

door Marcel Verheggen | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 2

 

Marcel Verheggen Het Verschueren-orgel in de abdijkerk van Averbode
Het ORGEL 99 (2003), nr. 2, 13-19 [samenvatting]

De abdij van Averbode is gelegen in de provincie Vlaams-Brabant in België. De geschiedenis van de Premonstratenzer abdij is onstuimig; ze is in 1135 gesticht. Na een verwoestende brand in 1942 is in 1969 begonnen met de wederopbouw.
In 1866 plaatste Hyppolyte Loret een vierklaviers orgel met 63 registers in de abdijkerk; in 1979 leverde Bernard Pels nog een tweeklaviers orgel met 10 registers. Het Loret-orgel verkeert in slechte staat, het Pels-orgel niet in het centrale deel van de kerk; daarom besloot men Verschueren Orgelbouw (Heythuysen) een nieuw orgel te laten bouwen. Het front heeft een vormgeving die naar die van Boheemse barokorgels verwijst. Het orgel heeft 25 registers op Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Het pijpwerk van het Pedaal staat op hetzelfde niveau als dat van het Hoofdwerk; wat de balans tussen beide optimaal maakt voor bijvoorbeeld triospel. De plenumopbouw op het Bovenwerk is iets stijler dan die op het Hoofdwerk. De tongwerken zijn zuidelijk van karakter, en vormen met de beide Cornetten (samengesteld op het Bovenwerk) een breed en edel Grand Jeu. 
Verschueren bewijst in Averbode andermaal (zoals eerder in Kempen en in Roggel) dat hij een overtuigende eigen stijl heeft ontwikkeld, gebaseerd op met name de 18de-eeuwse orgelcultuur in het Rijnland.