Bert Matter na 33 jaar Zutphen

door Jan-Piet Knijff | Het ORGEL | Jaargang 99 | (2003) | Nummer 1

 

Jan-Piet Knijff Bert Matter na 33 jaar Zutphen
Het ORGEL 99 (2003), nr. 1, 8-9 [samenvatting]

 

Bert Matter (1937) was van 1969 tot voorjaar 2002 organist van het Bader/Timpe-orgel in de St.-Walburgiskerk in Zutphen. Matter noemt onder zijn leermeesters met name dit orgel; hij roemt vooral de fluitregisters. Hij betreurt het dat het bij de restauratie in 1996 (uitgevoerd door de firma Reil) geen nieuwe tractuur heeft gekregen. 
Matter is bekend als improvisator. Hij was leerling van Cor Kee. 
Aanvankelijk volgde hij ‘de regels’, ‘maar op den duur ben ik daar van afgestapt. Ik wilde alleen nog maar doen wat ik zélf leuk vond. Dus dat heb ik gedaan, en het gekke was, de mensen in de kerk vonden het ook veel leuker.’
Matter woont nu buiten de stad. Bij de verhuizing deed hij zijn leerlingen bladmuziek cadeau. Als tegenprestatie maakten zij onlangs een cd met Matters muziek.