R.-k. orgelbezit in Groningen en Drenthe in het midden van de 19de eeuw (deel IV)

door Victor Timmer |Het ORGEL |Jaargang 99 |(2003) |Nummer 1

Victor TimmerR.-k. orgelbezit in Groningen en Drenthe in het midden van de 19de eeuw (deel IV)
Het ORGEL 99 (2003), nr. 1, 17-25 [samenvatting]

De Rooms-Katholieke Kerk manifesteerde zich in toenemende mate na het herstellen van de bisschoppelijke hi‰rarchie in 1853. Dit artikel geeft een overzicht van de omstreeks 1854 in parochies in Groningen en Drenthe aanwezige orgels. Van deze instrumenten bleven er slechts weinig bewaard. 
Grote nieuwe kerken, andere gebruikseisen en een zich wijzigende muzikale smaak vroegen andere orgels dan de aanwezige.
In dit derde deel van het artikel aandacht voor het Wenthin-orgel in Uithuizen (H. Jacobus de Meerdere, orgel uit 1816, in 1908 vervangen door een Maarschalkerweerd-orgel; het Wenthin-orgel staat sindsdien in de Dorpskerk te Niehove), het orgel in Veendam (H. Maria Tenhemelopneming, orgel uit 1814, in 1930 vervangen door een nieuw Valckx & Van Kouteren-orgel), het Timpe-orgel in Veenhuizen (H. Hieronymus Aemilianus, orgel uit 1836, in 1960 gedemonteerd, in 1963 in de Hervormde Kerk in Halsteren in gebruik genomen) en het orgel in Winschoten (St.-Vitus, oud orgel, waaraan onder anderen Timpe en Lohman werkten, in 1873 afgebroken en vervangen door een anoniem kabinetorgel, in 1885 vervangen door een nieuw Gradussen-orgel). 
Klik hier voor de teksten van het concept van het bestek voor het Van Oeckelen-orgel in Veendam en het contract voor het Timpe-orgel in 
Veenhuizen.

Zie ook de bijlage