Pruledium en Momba – Guus Janssen

door Gemma Coebergh | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 6

 

Gemma Coebergh Pruledium en Momba – Guus Janssen
Het ORGEL 98 (2002), nr. 6, 5-6 [samenvatting]

 

Begin 2002 verscheen Pruledium en Momba voor orgel en strijkorkest. De componist is Guus Janssen, die zich niet in alleen in orgelkringen begeeft, maar ook bekend is in de jazzwereld. Voor Janssen is het orgel niet per se een kerkelijk instrument. Die mening deelt Jan Raas, die de uitvoering van de orgelpartij bij de première van Janssens werk verzorgde; de ensemblepartij werd uitgevoerd door opdrachtgever Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Janssen speelt met conventies: zo gebruikt hij juist graag de ouderwetse drieklank, in Pruledium en Momba aangevuld met een sext, voor vele luisteraars uit de klassieke hoek een verwijzing naar Messiaen, of zelfs Debussy en Fauré; voor jazzkenners echter een link naar pianist Erroll Garner. Verder is repetitie van noten een belangrijk element, alsook het openingsinterval: een eenvoudige kwart. Het stuk heet Pruledium en Momba omdat het niet werkelijk een Preludium met een Mambo is.