Het Mense Ruiter-orgel in de Hervormde Kerk te Enter

door Rogér van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 4

 

Rogér van Dijk Het Mense Ruiter-orgel in de Hervormde Kerk te Enter
Het ORGEL 98 (2002), nr. 4, 40-43 [samenvatting]

Enter Hervormde kerk. Foto: Albert Valstar Op 10 maart 2001 werd het nieuwe Mense Ruiter-orgel in de Hervormde Kerk te Enter in gebruik genomen. Het instrument is geïnspireerd op de orgels van Freytag en Van Oeckelen. Het instrument is het derde van de kerk in Enter: in 1900 kwam er een Eldik-orgel, in 1954 een Van Leeuwen-orgel. Bij de bouw was Stef Tuinstra als adviseur betrokken. 
Het orgel heeft 25 registers op Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Op verzoek van orgelcommissie van Enter kwam er een Viola di Gamba 8 en een Unda Maris 8 (mensuur Fluit travers) op het Bovenwerk. Het front is door Dolf Tamminga ontworpen en is traditioneel van vorm. Al met al een zeer fraai instrument.