Het orgel in de Hervormde Kerk te Mijdrecht

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 4

 

Peter van Dijk Het orgel in de Hervormde Kerk te Mijdrecht
Het ORGEL 98 (2002), nr. 4, 20-23 [samenvatting]

In 1840 kreeg J. Bätz & Co. opdracht een tweeklaviers orgel te bouwen in de Hervormde Kerk te Mijdrecht. Het contract werd in 1840 gesloten. Bij oplevering bleken twee extra registers, Cornet en Trompet, te zijn geleverd. Dit betekent dat de Trompet bij Bätz blijkbaar niet per definitie vóór de Mixtuur in het plenum moest worden getrokken, zoals Johann Wilhelm Lustig aan het einde van de 18de eeuw suggereerde. Verder valt het 5 1/3-voets koor in de Mixtuur op vanwege het ontbreken van een 16-voets register. Dat lijkt nu onlogisch, maar destijds ontwierp men geen orgels met boventoonsystemen in het achterhoofd.
Elementen van de door T.F. Suys ontworpen Bätz-fronten in Amsterdam en Utrecht bepalen het vijfdelige front: vlakke tussenvelden, geen vleugelstukken.
Er is aan het orgel gewerkt in 1915 (Vermeulen, onder andere toevoeging strijkers, Vox Humana, Bourdon 16, pedaalkoppels), in 1961 (Bik, onder andere toevoeging Sexquialter, Nasard in plaats van Vox Humana) en in 1972 (Verschueren, herstel Bätz-windladen en -mechanieken).
Orgelmakers Gebr. van Vulpen restaureerden het instrument van 1998-2001. Op de manualen kwam de situatie van 1842 terug, een Tremulant werd toegevoegd. Nieuw is het Pedaal met drie registers, de pedaalkoppelingen zijn vernieuwd.
Conclusie: een prachtig gemaakt en voortreffelijk gerestaureerd orgel.