Saxofonist Gijs Hendriks en het orgel 

door Berry van Berkum | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 3

Berry van Berkum Saxofonist Gijs Hendriks en het orgel 
Het ORGEL 98 (2002), nr. 3, 29-30 [samenvatting]

 

Jazzmusicus Gijs Hendriks (1938) was aanvankelijk weinig geïnteresseerd in het orgel. Dat veranderde toen hij tijdens een jazzfestival in het Franse Lusserte improviseerde met organist Jacques Schoenbeck. Het leidde tot een aantal concerten met Schoenbeck in Frankrijk en Nederland. Vervolgens kwam Hendriks in conact met Willem Tanke. Tanke schreef nieuwe composities en Hendriks ‘probeerde daar dan weer iets zinnigs bij te doen’. In 2001 leerde Hendriks organist Berry van Berkum kennen, met wie hij eveneens diverse concerten gaf.

Belangrijk voor Hendriks zijn bij deze concerten het behoud van de swing van veel jazz, wat gegeven de akoestiek van kerken dikwijls niet eenvoudig is, en ‘meditatief spelen’. Hendriks: ‘Het is niet mijn intentie om het publiek een draai om zijn oren te geven. Ik houd niet van agressief spel, alhoewel ik niet vies ben van een stevige manier van spelen. Het publiek wil ik geven waarvoor ze naar een kerk komen en dat is volgens mij toch in de eerste plaats vertroosting en warmte.’