De componiste Tamara Ibragimowa

door Kees Weggelaar | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 3

 

Kees Weggelaar De componiste Tamara Ibragimowa
Het ORGEL 98 (2002), nr. 3, 5-8 [samenvatting]

Tamara Ibragimowa werd in 1958 in Moskou geboren. Ze studeerde in Baku muziektheorie en compositie, daarna in Moskou compositie. In 1983 studeerde ze af. 
Naast muziek voor ensembles en orkesten, zoals In the Garden of my Soul (1992) en Das Haus in dem niemand wartet (1998), schreef Ibragimowa ook orgelmuziek, en tevens muziek voor orgel en andere instrumenten/vocalisten.

 
Tot op heden zijn er twee orgelstukken ontstaan: Mysterium Sacrum (1993) en Was willst du dich o meine Seele… (1996). Mysterium Sacrum heeft een vijfdelige vorm (a-b-c-d-a) en is tamelijk statisch van sfeer. In de registratie valt het voortdurende gebruik van de tremulant op en combinaties als Scherp en Nachthoorn. Was willst du dich o meine Seele… is nog soberder. Het bestaat voor een groot deel uit een trio met de koraalmelodie in het Pedaal.

 
Ibragimowa’s werken mét orgel zijn: Kreuzigung (1998, voor bariton en orgel) en Klage (2001, voor tape, slagwerk, bariton, sopraan, violoncello, orgel en zes dansers).