Orgelmuziek en psychiatrie

door Kees Huges | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 2

 

Kees Huges Orgelmuziek en psychiatrie
Het ORGEL 98 (2002), nr. 2, 38-39 [samenvatting]

 

(Kees Huges is muziektherapeut)

Orgelmuziek wekt bij veel mensen negatieve associaties op. Juist daardoor is het geschikt voor muziektherapie: het maakt gemakkelijk reacties los.

In de eerste sessies van groepsgewijze muziektherapie zijn de deelnemers vaak bang om te bekennen dat zij orgelmuziek mooi vinden. Een hulpmiddel is het gebruiken van kleuren: met welke kleur associeer je een bepaald stuk orgelmuziek?

Meestal valt de keuze op wit (huwelijk), zwart (dood), bruin (kerkbanken, kroeg), geel (warmte, geborgenheid) en blauw (hemel, bevrijding, ‘weg van alle sores waarmee ik nu zit opgescheept’). Langdurig spel in plenumklank wordt doorgaans negatief beoordeeld. Romantische orgelmuziek en orgelmuziek in de stijl van Jan Zwart en Feike Asma worden dikwijls gekoppeld aan het benauwende van een strenge opvoeding. Met name lichtere barokmuziek (bijvoorbeeld triosonates) leidt dan tot opluchting: ‘Kan dat ook op een orgel?!’

Orgelmuziek kan zo bijdragen tot genezing alsook tot een verbreding van de muzikale horizon