R.-k. orgelbezit in Groningen en Drenthe in het midden van de 19de eeuw (deel II)

door Victor Timmer | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 2

 

Victor Timmer R.-k. orgelbezit in Groningen en Drenthe in het midden van de 19de eeuw (deel II)
Het ORGEL 98 (2002), nr. 2, 32-37 [samenvatting]

 

Het van Oeckelen-orgel zoals het in Groningen in de Parklaankerk stond opgesteldDe Rooms-Katholieke Kerk manifesteerde zich in toenemende mate na het herstellen van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Dit artikel geeft een overzicht van de omstreeks 1854 in parochies in Groningen en Drenthe aanwezige orgels. Van deze instrumenten bleven er slechts weinig bewaard. Grote nieuwe kerken, andere gebruikseisen en een zich wijzigende muzikale smaak vroegen andere orgels dan de aanwezige.
In dit tweede deel van het artikel aandacht voor het Van Oeckelen-orgel in Groningen (St.-Martinus, orgel uit 1841, verhuisde in 1925 naar Parklaankerk, werd in 1986 gedemonteerd, inmiddels verkocht aan de Gereformeerde Gemeente te Tholen; klik de links hieronder voor het bestek en enkele andere originele documenten betreffende dit orgel).

 

Instructie voor de organist

Bestek van Petrus van Oeckelen

Instructie voor de balgentreder