Het ‘Husumer Orgelbuch von 1758’

door Hans Beek |Het ORGEL |Jaargang 98 |(2002) |Nummer 1

Hans BeekHet ‘Husumer Orgelbuch von 1758’
Het ORGEL 98 (2002), nr. 1, 39-41 [samenvatting]

Het Husumer Orgelbuch bevat nagenoeg onbekende werken van componisten uit Noord-Duitsland. Ze zijn ontstaan vanaf het begin van de 18deeeuw. Het manuscript waarop de recentelijk gepubliceerde uitgave is gebaseerd, bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek te Kopenhagen.

‘Bezorger’ Konrad Küster identificeerde de twee componisten die de meeste stukken in het Husumer Orgelbuch hebben geschreven: Christoph Wolfgang Druckenmüller en Marx Philipp Zeyhold.

Christoph Wolfgang Druckenmüller (1687-1741) was organist van de Schnitger-orgels in Jork en Verden. Marx Philipp Zeyhold (1704-1760) was organist in Drochtersen. Een derde componist uit het boek is Hinrich Zinck (1677-1751). Hij was achtereenvolgens organist in Tönning, Itzehoe en Wilster. Ook bevat het boek een onbekende compositie van Nicolaus Bruhns.

Küster meent dat het Husumer Orgelbuch toont dat er in het achterland van de Noord-Duitse Hanzesteden een levendige orgelcultuur was, met een opmerkelijke belangstelling voor het Concert.