Charles Matthews wint Franck-concours

door Gemma Coebergh | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 1

 

Gemma Coebergh Charles Matthews wint Franck-concours
Het ORGEL 98 (2002), nr. 1, 32-34 [samenvatting]

 

Om de drie jaar vindt in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo te Haarlem het Internationale César Franck-concours plaats. Er waren dit jaar (15, 17 en 20 oktober) vijf deelnemers: Arno van Wijk (NL), Anton Doornhein (NL), Charles Matthews (GB), Thomas Fielding (VS) en Lidia Ksiazkiewicz (Polen). De jury bestond uit Louis Robilliard (F), David Sanger (GB) en de organist van de Basiliek, Ton van Eck. Er was weinig publieke belangstelling voor de wedstrijd.

In de eerste voorronde en in de finale klonken uitsluitend werken van Franck. In de tweede voorronde viel de keuze op de Fantasie in A van Franck en op het Choral Alléluiatique van Tournemire. In de finale werd het eerste koraal van Franck verplicht gesteld en moest gekozen worden tussen het tweede en het derde.

De jury vond dat in de finale niet helemaal het niveau van de voorronden gehaald was. Charles Matthews kreeg de eerste prijs. De tweede prijs en de Tournemire-prijs (van de Tournemire-Stiching) gingen naar Anton Doornhein, die ook de favoriete kandidaat bleek van het publiek en dus de publieksprijs in de wacht sleepte. Lidia Ksiazkiewicz kreeg de derde prijs.