Het orgel in de Hervormde Dorpskerk te Sassenheim

door Wim Diepenhorst & Rogér van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 98 | (2002) | Nummer 1

 

Wim Diepenhorst & Rogér van Dijk Het orgel in de Hervormde Dorpskerk te Sassenheim
Het ORGEL 98 (2002), nr. 1, 15-19 [samenvatting]

In 1657 leverde Hans Goltfus (leerling van Florentius Hocque, werkte onder meer in België) een orgel aan de Gasthuiskerk te Delft. Het werd in 1975 gereconstrueerd door K.B. Blank & Zn. De Het orgelbalkon bleek inmiddels onverantwoord te verzakken. J.C. van Rossum restaureerde het orgel daarom opnieuw in 1999.

Vermoedelijk was het Johannes Duytschot die rond 1700 een Cornet plaatste. In 1858 werd het orgel verkocht. Het kwam terecht in de Kerk aan de Voldersgracht in Delft. In 1883 verplaatste A.M.T. van Ingen het orgel naar de Oosterkerk. Daarbij maakte hij onder meer het front breder. G. Spit bouwde in 1904 een nieuw binnenwerk, met gebruikmaking van het oude pijpwerk.

In 1971 kocht de Hervormde Kerk te Sassenheim het orgel. Onder advies van Onno Wiersma en Klaas Bolt reconstrueerde Blank het orgel naar de situatie mét de Cornet. De lengtes van de pijpen werden hersteld, maar de kernsteken en de opsnedes bleven zoals aangetroffen.

De restauratie door Van Rossum stond onder advies van Rudi van Straten en Hans van Nieuwkoop. De winddruk is verlaagd tot 68 mm naar aanwijzing van de frontpijpen H-gis van de Prestant 4. Ook is de intonatie gecorrigeerd. De opsneden mochten niet worden gereconstrueerd, wat een belangrijke beperking van de mogelijkheden van Van Rossum betekende. Ondanks de nog duidelijk hoorbare ingrepen in het 17de-eeuwse klankbeeld en de moeilijke akoestiek van de Sassenheimse dorpskerk klinkt het orgel toch overtuigend en inspirerend.