Orgelbouwnieuws: Soest, Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt)

Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 9
Soest, Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt)
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2001/09, september]

De medewerkers van Elbertse Orgelmakers restaureerden onlangs het orgel van deGereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Soest. Het instrument, dat waarschijnlijk omstreeks1880 werd gebouwd door de Engelse orgelmaker H. Linsell, werd in 1983 voor deze kerkaangekocht van dhr. R. Venema (Ten Boer). Bij de plaatsing te Soest werkte Hans Brink aande intonatie en kreeg het instrument een stemming in Werckmeister IV. Uit meer recentonderzoek van het instrument bleek echter dat het orgel omstreeks 1880 moet zijn gebouwd.Daarom is bij de jongste restauratie gekozen voor de evenredig zwevende temperatuur.

De orgelkast is van grenen. In het front staan pijpen van de Open Diapason en dePrincipal. De klaviatuur bevindt zich aan de voorzijde en is voorzien van een messingplaatje met daarop de naam van de orgelmaker. De oude windvoorziening is bewaard gebleven;naar keuze kan aan beide zijden van het orgel worden gepompt. De windlade is grotendeelsvan Cubaans mahonie; de roosters zijn van grenen.

De dispositie: Manuaal (C-f3): Open Diapason [8] (vanaf c), Dulciana [8](vanaf c), Stop Diapason Bass [8] (12 tonen, naaldhout), Stop Diapason Treble [8] (vanafc, naaldhout), Flute [4] (naaldhout, C-H gedekt, vervolg overblazend), Principal [4],Fifteenth [2]. Aangehangen pedaal (C-c1). Twee treden voor in- en uitschakelingOpen Diapason, Flute, Principal en Fifteenth. Winddruk: 70 mm. Wk. Toonhoogte: a1= 442 Hz bij 20° C. Temperatuur: evenredig zwevend.

Bron: Elbertse Orgelmakers en De Mixtuur 46 (1984), 661, 663.