Twee recente orgelprojecten te Brussel / een impressie

door Wannes Vanderhoeven | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 6

 

Wannes Vanderhoeven Twee recente orgelprojecten te Brussel / een impressie
Het ORGEL 97 (2001), nr. 6, 25-31 [samenvatting]

 

Speeltafel Grenzing-orgel in de kathedraalIn Brussel is recentelijk een nieuw Grenzing-orgel in de Kathedraal geplaatst en de restauratie van het 19de-eeuwse Loret-orgel in de Finisterraekerk afgerond.

De orgelgeschiedenis van de Kathedraal begint in de 15de eeuw; veel is er niet over bekend. In 1706 bouwt. Forceville een nieuw orgel; in 1714 moet hij wegens wanprestatie weer een nieuw instrument leveren. In 1804 wordt dit orgel binnen de kerk verplaatst, in 1829 door De Volder verbouwd en in 1918 ingrijpend gewijzigd door Lemercinier. In 1989 is het afgebroken, inclusief tribune.

Op initiatief van organist Jozef Sluys bouwt Patrick Collon een twee koororgels (1973 en 1976).

Het nieuwe Grenzing-orgel hangt in het schip aan de noordermuur. Het is gemaakt door Gerhard Grenzing (Barcelona), het front is ontworpen door Simon Platt (Barcelona). Er zijn drie kasten naast elkaar (hoofdkast en twee pedaaltorens). De speeltraktuur is mechanisch. De registratuur elektrisch. Het telt 63 registers op vier manualen en pedaal. Kenmerkend is dat het een Italiaanse Voce umana heeft alsook een Franse Douçaine, en tevens Franse en Duitse barokregisters. Het orgel is zonder kernsteken geïntoneerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orgel in de Finisterrae-kerkHet orgel in de Finisterrae-kerk is gebouwd in 1857 door Hippolyte Loret, die bekend stond om zijn technische innovaties en eigen klankconcept. In 1953 is het orgel door Delmotte geëlektrificeerd en verbouwd. In 1970 lijdt het zeer onder bluswater bij een torenbrand. Het orgel is door de gebr. Thomas onder advies van Jean Ferrard gerestaureerd. Het is teruggebracht in de staat van 1857. Het heeft 31 registers op drie manualen en pedaal.

 

Links Brussel kathedraal:
http://www.pilarcabrera.com/grenzing/organo-bruselas/index.htm
http://www.cyclone.be/Stmichel
http://www.semorg.yucom.be
http://www.cyclone.be/Stmichel/
http://www.ping.be/semorg/

 

Brussel-kathedraal.jpg (23223 bytes)