Interview met Saskia Macris

door Kees Huges | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 6

 

Kees Huges Interview met Saskia Macris
Het ORGEL 97 (2001), nr. 6, 37-39 [samenvatting]

 

In 1997 won Saskia Macris met haar compositie Bevrijding de Hinsz-orgelcompositiewedstrijd in Kampen. Het was haar eerste orgelwerk. Inmiddels heeft ze een nieuw orgelwerk gemaakt, Adluvio getiteld.

Saskia Macris (1964) is opgegroeid in Frankrijk. Ze verhuisde naar Nederland om ondermeer compositie te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Daan Manneke en Theo Verbey. Wat maakt een stuk ‘typisch Macris’? Macris: ‘Natuurlijk heb ik wel terugkerende vraagstellingen en wensen. Zo hecht ik bijvoorbeeld erg aan het feit dat mijn werk één beweging kent, ook al staan daar verschillende karakters naast elkaar. Vanuit mijzelf voel ik ook als het ware één lange adem waarin allerlei contrasterende aspecten kunnen co-existeren.’