Een opmerkelijk orgel voor de Hofkerk van Bergeijk

door Jos Laus | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 6

 

Jos Laus Een opmerkelijk orgel voor de Hofkerk van Bergeijk
Het ORGEL 97 (2001), nr. 6, 32-35 [samenvatting]

bergeijk.jpg (16945 bytes)Op pinksterzondag werd in de Hofkerk te Bergeijk een orgel op basis van een Maarschalkerweerd-orgel in gebruik genomen. Het oorspronkelijke orgel was in 1902 voor de Hervormde Kerk te Geervliet gemaakt. Het was pneumatisch en had acht stemmen op één manuaal. In 1985 werd in Geervliet het Witte-orgel (1874) uit de Geertekerk te Utrecht geplaatst.

In Bergeijk is op basis van het orgel, met veel oud Maarschalkerweerd-materiaal, een orgel gerealiseerd in de stijl van Maarschalkerweerd, mechanisch, met 21 registers op twee manualen en pedaal. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Nico Slooff onder advies van Jos Laus.

In Bergeijk stond in de Hofkerk sinds 1888 een orgel van Van den Bijlaardt. Het werd in 1940 gesloopt en vervangen door een nieuw pneumatisch Vermeulen-orgel. Dit werd in 1966 overgeplaatst naar de nieuw gebouwde parochiekerk. Bij die gelegenheid werd het geëlektrificeerd en uitgebreid. Bij de verhuizing terug naar de Hofkerk vond men dit orgel niet goed genoeg meer.