Het orgel in de Dom te Innsbruck

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 5

 

Peter van Dijk Het orgel in de Dom te Innsbruck
Het ORGEL 97 (2001), nr. 5, 20-23 [samenvatting]

Op 1 juli 2000 is het orgel in de St.-Jacobsdom te Innsbruck weer in gebruik genomen. Het instrument is gerestaureerd door de firma Pirchner, onder advies van Reinhard Jaud. Men oriënteerde zich op zowel historische als eigentijdse bouwstijlen.

Het orgel is oorspronkelijk in 1725 door Johann Caspar Humpel gebouwd. Het had waarschijnlijk 27 registers op twee manualen en pedaal. In 1875 verbouwde Josef Sies het instrument, dat daarmee 31 registers kreeg. In 1892 verbouwde Franz Reinisch II het orgel: hij verving de laden door kegelladen, plaatste een Barkermachine en een nieuwe klaviatuur met enkele moderne speelhulpen. Het orgel had nu 33 registers. In 1931 verving de firma Rieger het binnenwerk door een nieuw met 75 registers.

Het nieuwe Pirchner-orgel is georiënteerd op het Humpel-orgel. De kasten ervan zijn bewaard gebleven, het Rugwerk is niet meer, zoals bij Humpel, loos. Het Rieger-orgel bevindt zich nu in Wenen (parochie Breitenfeld).