>Matthijs Koene: ‘De panfluit verdient respect!’

door Kees Huges | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 5

 

Kees Huges Matthijs Koene: ‘De panfluit verdient respect!’
Het ORGEL 97 (2001), nr. 5, 42-44 [samenvatting]

 

Matthijs Koene is de enige en de laatste panfluitstudent aan een conservatorium in Nederland. Het Amsterdams Conservatorium heeft besloten de opleiding te schrappen: er is geen repertoire en geen belangstelling.

Koene richt zich voornamelijk op nieuwe muziek. Zijn coach aan het conservatorium, Daan Manneke, heeft hem aangeraden componisten te vragen nieuwe muziek te schrijven. Enkele daarvan, voor orgel en panfluit, gingen onlangs in première. Ook laat Koene werken schrijven voor het duo dat hij met Stefan Gerritsen (gitaar) vormt, voor panfluit en elektronica en voor zijn ensemble met panfluit, cello, gitaar en slagwerk.

Koene werkt tevens samen met organist Sander van Marion, met wie hij toegankelijke muziek voor de gereformeerde gezindte-markt maakt.

Koene hoopt dat er door zijn toedoen weer serieuze belangstelling voor de panfluit ontstaat.