Kristian Wegscheider restaureert Friese-orgel in Zettemin

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 4

 

Peter van Dijk Kristian Wegscheider restaureert Friese-orgel in Zettemin
Het ORGEL 97 (2001), nr. 4, juli/augustus 28-30 [samenvatting]

 

In de jaren 1995-1998 restaureerde orgelmaker Kristian Wegscheider te Dresden het Matthias Friese-orgel in het Oost-Duitse Zettemin. Mathhias Friese was de stamvader van de belangrijkste orgelbouwfamilie in Mecklenburg. Inmiddels zijn diverse Friese orgelsgerestaureerd.

Het Matthias Friese-orgel in Zettemin dateert uit 1780. Het had toen 23 registers. In 1869 verbouwde Girszkewitz het orgel grondig. Kristian Wegscheider reconstrueerde de situatie-1780, ondanks dat het orgel duidelijk toonde dat Friese autodidact was.

Wegscheider leerde het vak bij de firma Jehmlich. Hij wist vervanging van het Lütkemüller-orgel in Güstrow te voorkomen (1869). Na het falen van een soortgelijke poging met betrekking tot het Buchholz-orgel in Greifswald ging hij verder als zelfstandig orgelmaker.

Het orgel in Zettemin is helder en kleurrijk, ontspannen en ‘vanzelfsprekend’, haast alsof er sedert 1780 niets aan het instrument is veranderd.