Het König/Verschueren-orgel in de Paterskirche te Kempen

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 3

 

Peter van Dijk Het König/Verschueren-orgel in de Paterskirche te Kempen
Het ORGEL 97 (2001), nr. 3, 13-16 [samenvatting]

In 1752 bouwde Ludwig König een tweeklaviers orgel in de Paterskirche te Kempen (Duitsland). In 1848 wijzigde Joseph Koulen het instrument. In 1917 verdwenen de frontpijpen ten behoeve van de wapenindustrie. In 1925 werd het binnenwerk vervangen door Weigle. Het instrument werd in 1979 gedemonteerd.

Op initiatief van Ute Gremmel-Geuchen reconstrueerde Verschueren Orgelbouw in 1996-2000 het orgel. Het oorspronkelijk concept werd uitgebreid met een zelfstandig pedaal, opgesteld achter de bewaard gebleven orgelkast.

Het orgel is zeer breed inzetbaar. Niet alleen muziek uit de bouwtijd klinkt goed, maar zelfs Brahms is overtuigend, doordat de achtvoets registers gecombineerd kunnen worden, en de Cornet en de tongwerken maken het spelen van Franse klassieke orgelmuziek mogelijk.

Website:http://koenig-orgel.de/