Orgelmetaal gieten op zand

door Hans Fidom | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 3

 

Hans Fidom Orgelmetaal gieten op zand
Het ORGEL 97 (2001), nr. 3, 31-33 [samenvatting]

 

pijp8.jpg (16116 bytes)In dit artikel wordt aan de hand van foto’s verslag gedaan van hoe men platen pijpmetaal op een zandbed giet. Twee orgelmakers zijn in Nederland intensief bezig met deze reconstructie van een traditioneel aspect van het orgelmakersvak: Winold van der Putten en Henk van Eeken. Zij maken deel uit van de internationale ‘Weener Gruppe’, een groep orgelmakers die onderling gegevens uitwisselen en discussieren. Bij het gieten op zand maken beiden kanttekeningen. Het gaat erom zo dicht mogelijk bij een voorbeeld te kunnen komen als mogelijk, zegt Van der Putten. Van Eeken wijst op de relatieve waarde van metingen met betrekking tot de samenstelling van orgelmetaal. Zo is gieten op zand een onderwerp van voortdurend onderzoek.