Discussies over César Franck

door Joris Verdin | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 2

 

Joris Verdin Discussies over César Franck
Het ORGEL 97 (2001), nr. 2, 5-9 [samenvatting]

franck.jpg (21349 bytes)De discussies over de ‘juiste’ uitvoering van Francks orgelwerk zijn vooral ontstaan door het conflict tussen een bepaald ‘Franckbeeld’ en musicologisch onderzoek. Aantoonbaar is dat dit ‘Franckbeeld’ vooral door oncontroleerbare ‘getuigenissen’ gevoed is, terwijl het musicologisch onderzoek, onder leiding van Joël-Marie Fauquet, resulteert in een samenhangend geheel. Een uiterst belangrijk aspect is het onderscheid tussen kerk- en concertmuziek. Door het orgelwerk van Franck als religieuze muziek te beschouwen ontstaat een aantal veronderstellingen die in tegenspraak zijn met zowel de gehele context van het orgelspel in Frankrijk als de objectieve speelaanwijzingen van Franck zelf.