Orgelbouwnieuws: Zweins, Hervormde Kerk

Het ORGEL |Jaargang 96 |(2000) |Nummer 7
Zweins, Hervormde Kerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 2000/7-8, juli/augustus ]

Op 12 mei werd een begin gemaakt met de fondsenwerving voor de restauratie van hetorgel in de Hervormde Kerk te Zweins. Het instrument werd in 1785 gebouwd door J.F.Wenthin en is het enige orgel van zijn hand in de provincie Friesland. Oorspronkelijktelde het orgel 13 stemmen op één manuaal en een aangehangen pedaal. In 1877 vond eengrondige vernieuwing plaats door de firma L. van Dam & Zn. Men vervaardigde een nieuweklaviatuur met bijbehorende mechanieken, een nieuwe windvoorziening en een nieuwewindlade. De dispositie werd geheel nieuw opgezet waarbij echter veel pijpwerk van Wenthinopnieuw gebruikt werd. Bij de komende restauratie zal de situatie zoals die in 1877ontstond als uitgangspunt genomen worden. Voor meer informatie en eventuele geldelijkesteun: Stichting Restauratie Wenthin-orgel Zweins. Secretariaat: A. Bosma, Wartenterp 19,8617 LD Abbega.