Patat en orgels (interview met drie jonge organisten)

door -Piet Knijff | Het ORGEL | Jaargang 96 | (2000) | Nummer 2

 

Jan-Piet Knijff Patat en orgels (interview met drie jonge organisten)
Het ORGEL 96 (2000), nr. 2, 30-34 [samenvatting]

Jan-Piet Knijff sprak met drie relatief jonge organisten over hoe zij hun concerten interessant proberen te maken voor een groter publiek. Geert Bierling (1956), stadsorganist van Rotterdam, speelt regelmatig transcripties. In concertzaal De Doelen trekt hij daarmee gemiddeld 900 luisteraars. Jetty Podt (1963) is organiste van de St.-Stevenskerk in Nijmegen. In de Stevenskerk organiseert zij onder meer orgelconcerten voor kinderen. Ook orgelconcerten met film vinden er plaats. Het doel daarvan is om mensen te laten kennismaken met het orgel, niet om ze meteen – bijvoorbeeld – Messiaen te leren waarderen. Johan Luijmes (1963) is organist van de Eusebiuskerk te Arnhem. Hij wil muziek in het algemeen promoten, en op basis daarvan mensen voor het orgel interesseren. Zo organiseert hij ‘Jazzkerkorgelconcerten’. ‘Als ik een concert organiseer is het niet mijn doel om mensen te trekken. Het komt erop neer dat je iets goeds wilt brengen.’ Bierling vindt het aantal van de luisteraars wel belangrijk. ‘Ik heb meer een winkel. Ik vind het leuk om muziek te verkopen.’ Jetty Podt onderscheidt twee stappen: zij wil kwaliteit brengen, maar vervolgens ook er op letten dat ze niet in een lege kerk concerteert. ‘Het heeft geen zin als niemand er naar luistert.’ De drie organisten zijn niet gelukkig met de museumcultuur die ze in de orgelwereld signaleren. Bierling vindt het belangrijk de mensen te vermaken. Podt onderstreept dat het contact met het publiek belangrijk is. Luijmes constateert dat de haute cuisine van de historiserende orgelcultuur heel verfijnd is, maar dat hij af en toe patat toch ook heel lekker vindt.