Het Hill-koororgel van de Pieterskerk te Leiden

door Jaap Brouwer | Het ORGEL | Jaargang 96 | (2000) | Nummer 1

 

Jaap Brouwer Het Hill-koororgel van de Pieterskerk te Leiden
Het ORGEL 96 (2000), nr. 1, 28-33 [samenvatting]

Het koororgel van de Pieterskerk in Leiden is in 1883 gebouwd door Thomas Hill, voor de katholieke kerk St.-John the Evangelist in Londen, onder opusnummer 1857. Het orgel is geheel in haar oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Nadat de kerk in Londen in 1990 onverwacht bouwvallig bleek, demonteerdeOrgelmakerij Steendam het instrument en sloeg het op in haar werkplaats in Roodeschool. Uiteindelijk werd het gerestaureerd en opgebouwd in het koor van de Pieterskerk. Daartoe was slechts een beperkte aanpassing en aanvulling nodig. Gezien de historische stemming van het Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk, was men op zoek naar een tweede orgel, met een evenredig zwevende temperatuur.