Orgelbouwnieuws: Utrecht, St.-Josephkerk

Het ORGEL | Jaargang 95 | (1999) | Nummer 2
Utrecht, St.-Josephkerk
[Orgelbouwnieuws uit de ORGELkrant 1999/12, december]

In de Utrechtse St.-Josephkerk werd dit najaar een positief geplatst. Het instrumentjeis afkomstig uit de St.-Ludgeruskapel te Utrecht, waarvoor het in 1978 door de firmaStreichert werd geleverd. Nadat deze kapel in andere handen was overgegaan werd het orgelin eigen beheer gedemonteerd en opgeslagen. Uiteindelijk kreeg het nieuwe bestemming inhet transept van de St.-Josephkerk. De overplaatsing alsmede de noodzakelijkeherstellingen werden verzorgd door Elbertse Orgelmakers.

De dispositie: Manuaal (C-g3): Gedekt 8, Prestant 4, Quint 2 2/3 D, Octaaf 2, MixtuurII. Aangehangen pedaal (C-d1). Toonhoogte a1 = 440 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend.Overigens is dit instrumentje niet bedoeld als vervanger voor het Friedrich-Meyer-orgel(circa 1872). Een restauratie van dit bijzondere instrument is in voorbereiding.