Het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te Doetinchem

door Jan Pieter Karman | Het ORGEL | Jaargang 95 | (1999) | Nummer 4

 

Jan Pieter Karman Het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te Doetinchem
Het ORGEL 95 (1999), nr. 4, 20-23 [samenvatting]

Op 21 maart 1945 werd de Grote Kerk te Doetinchem met het Morlet-orgel uit 1610 verwoest. In 1952 leverde Dirk Andries Flentrop een nieuw orgel, gebouwd onder advies van Lambert Erné. Het orgel is een mijlpaal in Flentrops œuvre: het kreeg als één van de eerste van zijn orgels een duidelijke werkopbouw (met vrijstaande pedaaltorens), massieve kasten en snijwerk boven de frontpijpen.

dtnchm.jpg (28522 bytes)

 

Opvallend is dat het Pedaal niet aan het Rugwerk, wel aan het Bovenwerk kan worden gekoppeld: het Bovenwerk verleent het Pedaal zo enige zachte stemmen. Anders dan adviseur Erné wenste, kreeg het orgel een relatief milde klank. Het orgel verkeert grotendeels in originele staat.