Onlangs verschenen orgelmuziek

door Klaas Hoek |Het ORGEL |Jaargang 95 |(1999) |Nummer 2

Klaas HoekOnlangs verschenen orgelmuziek
Het ORGEL 95 (1999), nr. 2, 6-12 [samenvatting]

In de afgelopen jaren ontving Het ORGEL ongeveer 50 nieuw verschenen partituren. De volgende “stijlen” laten zich onderscheiden:

  • liturgische muziek
  • muziek in de stijl van de jaren 1930-1950
  • muziek in de stijl van de jaren 1950 en later
  • experimentele muziek
  • minimal music
  • “complexity”
  • neoromantiek
  • neo-expressionisme

Zeker twee problemen komen bij deze muziek aan de orde. Piet Kee’s Network kwam voort uit de behoefte van de opdrachtgever aan een betere inpassing van het orgel in de algemene muziekwereld. Dit streven heeft ook een negatieve kant: de voordelen van de “splendid isolation” van het orgel zijn immers ook groot. Een ander probleem komt in de muziek van Dick Klomp naar voren: hoe ver moet je gaan met stijlkopieën?
Veel composities overtuigen niet, omdat ze weinig toevoegen aan de stijl waarin ze zijn geschreven: Bethke’s improvisaties halen het niet bij Hindemiths Sonates, Haselböcks Rappel lijkt op Manneke’s Patronen maar is niet beter, Schuba harmoniseert minder interessant dan Reger. Maar er is ook veel wat de moeite wel waard is, zoals met name de muziek van Bruynèl, Eben, Pärt, Planyavsky, Raxach, Rihm, De Ruiter en Vriend. Aandacht verdienen zeker ook de composities van Bovet, Escaich, Kee, Leitner, Pirenne en Suslin.