Orgelmaker Haffmans en de orgelmakers Nolting

door Ben Mensing | Het ORGEL | Jaargang 95 | (1999) | Nummer 1

 

Ben Mensing Orgelmaker Haffmans en de orgelmakers Nolting
Het ORGEL 95 (1999), nr. 1, 29-31 [samenvatting]

 

Op 14 juni 1856 verscheen in de Kerkelijke Courant deze annonce: ‘Ondergetekende vestigt zich te DOETINCHEM als orgelmaker onder de fa. J.D.Nolting & Zn. Getekend: H. Haffmans, fa. J.D. Nolting & Zn.’ Het was bekend dat Nolting een stiefzoon had. Aanvankelijk werd aangenomen dat Hendrik Haffmans deze stiefzoon was. In een anoniem artikel in het tijdschrift Old Nijs werd in 1985 vastgesteld dat Andreas Dietrich Holland de stiefzoon was. Rond 1830 kwam Haffmans bij de firma Nolting werken. Holland, destijds directeur van de firma, nam in de jaren 1850 een opdracht in Doetinchem aan, Haffmans voerde de opdracht uit. Holland was kennelijk zo tevreden dat Haffmans daarna de firmanaam mocht voeren.