Nieuwe orgels in Gouda en Soest

door Peter van Dijk & Rogér van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 95 | (1999) | Nummer 1

Peter van Dijk &
Rogér van Dijk
Nieuwe orgels in Gouda en Soest
Het ORGEL 95 (1999), nr. 1, 25-28 [samenvatting]

Op 29 november 1997 werd het Nijsse-orgel in De Open Hof in gebruik genomen, op 18 september 1998 het Van der Putten & Veger-orgel in De Driestar te Gouda. De orgels zijn beide gemaakt door jonge orgelmakerijen. In Soest trad Jean Telder op als adviseur, in Gouda Jaap den Hertog. De dispositie van het Nijsse-orgel is Soest is gebaseerd op analyse van Hoofdwerken van Hollandse orgels uit de 18de eeuw. De registers zijn verdeeld over twee manualen: prestanten op Manuaal I, fluiten op Manuaal II. Het pedaal bestaat uit transmissies van Manuaal I. Het evenwicht tussen de registers is overtuigend, de aanspraak van de prestanten is iets te weinig geprofileerd. De gemodificeerde Werckmeister III-temperatuur is effectvol. Het front is functioneel maar weinig opzienbarend.

Het Van der Putten & Veger-orgel in Gouda is gemaakt voor koorrepetities, gemeentezangbegeleiding en ensemblemuziek. Om doceren en dirigeren eenvoudiger te maken kreeg het een omgekeerde vrijstaande speeltafel. De dispositie is gebaseerd op eigen ideeën van orgelmakers en adviseur. Het orgel klinkt helder en polyfone muziek is goed te volgen. Het door de orgelmakers en architect Wim Ros ontworpen front is origineel.

 

Het orgel te Gouda