orgel van de voormalige Predikherenkerk te Maastricht

door Gerard Quaedvlieg | Het ORGEL | Jaargang 94 | (1998) | Nummer 6

 

Gerard Quaedvlieg Het orgel van de voormalige Predikherenkerk te Maastricht
Het ORGEL 94 (1998), nr. 6, 21-23 [samenvatting]

In het orgel van de St.-Servaasbasiliek te Maastricht bevindt zich enig 17de- en 18de-eeuws pijpwerk. Onlangs is in het Stadsarchief van Maastricht een contract met Jean-Baptiste le Picard uit 1734 aangetroffen. Gelegd naast een plan van Joseph Binvignat uit 1795 en een keuringsrapport uit 1736, bevat het aanwijzingen over de herkomst van dit pijpwerk.

In 1804 werd het orgel uit de Predikherenkerk verplaatst naar de St.-Servaasbasiliek. Delen van het huidige orgel van de St.-Servaasbasiliek kunnen geïdentificeerd worden met delen van het orgel uit de Predikherenkerk. Het plan van Binvignat bevat de dispositie van dit orgel in 1795. Uit het recent ontdekte contract uit 1734 en een keuringsrapport uit 1736 blijkt dat Jean-Baptiste le Picard dit orgel samen met zijn broer bouwde en dus de maker is van verschillende oude onderdelen van het huidige orgel in de St.-Servaaskerk.