Een nieuw koororgel en een ‘Chef de musique’ in Kampen

door Jan-Piet Knijff |Het ORGEL |Jaargang 94 |(1998) |Nummer 6

Jan-Piet KnijffEen nieuw koororgel en een ‘Chef de musique’ in Kampen
Het ORGEL 94 (1998), nr. 6, 31-35 [samenvatting]

In de Bovenkerk te Kampen wordt begin 1999 een groot koororgel geplaatst. Het wordt gemaakt door Orgelmakers Gebr. Reil, onder advies van Jan Jongepier. Het krijgt 29 stemmen. Het orgel kan worden gebouwd door een vorstelijk gebaar van Kampenaar Henk Stoel, die de benodigde f 1,2 miljoen fourneert. Om bouw, gebruik en onderhoud te regelen is de Stichting Koororgel Bovenkerk in het leven geroepen. De stichting schenkt het orgel aan de Bovenkerk, zodat de kosten aftrekbaar zijn van de belasting en de overheid in feite de helft van het orgel betaalt. De Stichting Koororgel Bovenkerk heeft de organist van de Bovenkerk, Ab Weegenaar, tot ‘Chef de musique’ aangesteld. Weegenaar is nu artistiek verantwoordelijk voor de verschillende concertseries die in de Bovenkerk georganiseerd worden en voor de incidentele concerten. De stichting wil het aanbod uitbreiden met concerten van de hoogste kwaliteit.
Het nieuwe Reil-orgel wordt gebouwd in laat 17de-eeuwse stijl. Opmerkelijk is de Klaroen die op een derde manuaal (alleen discant) bespeelbaar zal zijn. Het orgel wordt naar verwacht in mei 1999 in gebruik genomen.