Het Mense Ruiter-orgel in de Noorderkerk te Spakenburg

door Peter van Dijk | Het ORGEL | Jaargang 94 | (1998) | Nummer 2

Peter van Dijk & Rogér van Dijk Het Mense Ruiter-orgel in de Noorderkerk te Spakenburg
Het ORGEL 94 (1998), nr. 2, 31-34 [samenvatting]

In april 1997 werd het onder advies van Jan Jongepier door Mense Ruiter Orgelmakers te Zuidwolde (Groningen) gebouwde orgel in de Vrijgemaakt Gereformeerde Noorderkerk te Spakenburg in gebruik genomen. Het is het derde orgel van de Noorderkerk, na een Van Dam-orgel uit 1806 (uit de Hervormde Kerk te Voorburg) en een Dekker-orgel uit 1931.

Mense Ruiter Orgelmakers koos het werk van Heinrich Hermann Freytag (1759-1811) als uitgangspunt. Het orgel heeft 31 stemmen op mechanische sleepladen voor Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Drie spaanbalgen en een schokbalg voor het Rugwerk verzorgen een voldoend stabiele wind. De kasten zijn ruim gebouwd ten behoeve van de klankversmelting in het orgel. De vormgeving van de kasten is gematigd modern, en sluit goed aan bij het kerkinterieur.

De speelaard is exact en past bij de grootte van het orgel. Het plenum klinkt duidelijk en mooi breed, de fluiten zijn fraai divers, de tongwerken goed van karakter en klanksterkte. Minpunt is de voorspraak bij de toonaanzet van de labialen, die de klankmening van de labialen in de weg staat. Het orgel is zoveel mogelijk zonder kernsteken geïntoneerd; mogelijk had Freytag in vergelijkbare omstandigheden iets meer steken aangebracht.