Het nieuwe orgel in ‘De Oerdracht’ te Joure

door Peter van Dijk |Het ORGEL |Jaargang 94 |(1998) |Nummer 2

Peter van Dijk & Rogér van DijkHet nieuwe orgel in ‘De Oerdracht’ te Joure
Het ORGEL 94 (1998), nr. 2, 27-30 [samenvatting]

In april 1997 werd het nieuwe orgel in ‘De Oerdracht’ in Joure, gebouwd door Orgelmakers Gebr. Reil (Heerde), in gebruik genomen. Jan Jongepier trad op als adviseur. Het orgel dat Reil in 1984 voor ‘De Oerdracht’ bouwde ging samen met de kerk in vlammen op.

Orgelmakers Gebr. Reil kozen niet voor een stilistisch gebonden concept. Ze pasten hun eigen huisstijl toe, waarin elementen uit de 18de-eeuwse orgelbouw zijn samengevoegd tot een eenheid. Het orgel kreeg een moderne vormgeving die aansluit bij de architectuur van de kerk.

Het orgel telt 25 stemmen op mechanische sleepladen voor Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. De laden zijn niet rechthoekig: de cancellen voor de laagste tonen zijn langer dan die voor hoogste. Dit resulteert in een fellere toonvorming in de discant. Twee spaanbalgen verzorgen de wind, die soepel en lenig elke frasering ondersteunt. De prestanten van het Hoofdwerk zijn breder, die van Rugwerk spitser van toon. De rugwerkprestant is niet echt geschikt voor spel in 8va bassa, bijvoorbeeld in barokke trio’s; de overgang naar de dubbele discant is dan te duidelijk. De Sesquialter is bruikbaar in zowel plenum- als solospel.

De fluiten zijn goed gevarieerd. Prachtig is de door Christian Müller geïnspireerde Viola di Gamba. Ook de tongwerken zijn goed van karakter en aanspraak. De registers mengen goed. De Fagot is geschikt voor basso continuolijnen, bassolo’s en voegt grandeur toe aan het plenum.