Concert

Datum 26/11/2022
Einddatum
Hoe laat 13.00
Wie Zwolse orgelmiddag
Waar Zwolle
Diverse kerken
Meer
informatie

Zwolse orgelmiddag

Op Zaterdag 26 November organiseert de Stichting Schnitgerorgel Zwolle i.s.m. het Academiehuis Grote kerk, van 13.00 tot 19.00 uur een orgelmiddag, verdeeld over 3 kerken in het centrum van de binnenstad.

Twee onderwerpen krijgen daarbij de aandacht nl. herinneringen aan een Zwolse organist en de toekomst van een Zwols orgel waar mee het een programma wordt van terugblikken en vooruitzien.

Omdat het die week 25 jaar geleden zal zijn dat de voormalige organist van de Grote – of St. Michaëlskerk, Lucas Lindeboom onverwacht op 50 jarige leeftijd overleed, zal hier aandacht aan worden besteed middels een tentoonstelling met levensloop verzorgd door oud vriend René Klein Beekman en oud leerling Jan Koster, een uitgave van enkele composities van zijn hand en een viertal orgelbespelingen door oud-vrienden, leerlingen en registranten resp. Ab Weegenaar, Marijn de Jong, Martin van Heerde en Bert Gelderman.

Er zal een kerkenwandeling met orgelbespelingen worden gemaakt naar resp. het Proper-Hendriksen en Reitsma orgel in de Plantagekerk en het Scheuer-orgel in de voormalig Broerenkerk, thans Boekhandel Waanders, waar in het horeca gedeelte ook een maaltijd gebruikt kan worden.

Verder zal orgeladviseur Cees van der Poel een lezing houden over de inmiddels begonnen restauratie van het Schnitgerorgel in de voormalig Grote-of St. Michaëlskerk. Tevens is het mogelijk in kleine groepen de balgenkamer en het orgelbalkon te bezichtigen.

De openingsbespeling vindt plaats op het tijdelijk in de Grote Kerk opgestelde Flentrop-orgel afkomstig uit de Leeuwenberghkerk te Utrecht.

Stadsbeiaardier Martien van der Knijff zal vanaf 12.30 uur voor aanvang van deze orgelmiddag belangstellenden bij aankomst verwelkomen met een bespeling van het carillon in de Peperbus middels een programma van Zwolse beiaardmuziek van o.a. oud- Grote kerk- organist en stadsbeiaardier van Zwolle Willem Créman.

De toegang tot deze dag is vrij inclusief een uitvoerig gratis programmaboekje.

Bij de uitgang van de Grote Kerk zal een geheel vrijwillige bijdrage ten gunste van de restauratie van het Schnitgerorgel worden gevraagd.

Deze orgelmiddag begint om 13.00 uur in Academiehuis De Grote Kerk en eindigt met een orgelbespeling van het Scheuer orgel in de voormalige Broerenkerk. Omdat hierin tegenwoordig Boekhandel Waanders gevestigd is kan dit na de winkelsluitingstijd van 18.00 uur.

Belangstellenden zijn van harte welkom en bij deze uitgenodigd.