Concert

Datum 30/04/2023
Einddatum
Hoe laat 16.00
Wie Wybe Kooijmans & Ottoni koperkwartet
Waar Bussum
Mariakerk/Koepelkerk
Meer
informatie
Externe link

Wybe Kooijmans & Ottoni koperkwartet

ORGEL PLUS: Het koperkwartet ‘Ottoni’ met medewerking van Wybe Kooijmans, hoofdorganist van de Grote Kerk Naarden gaat op 30 april 2023 om 16.00 uur een concert geven in de Koepelkerk/Mariakerk te Bussum.
Inmiddels zijn een paar leden van het kwartet in de Koepelkerk geweest om te kijken naar het orgel want het blijkt dat het orgel laag gestemd is.
“Koperen blaasinstrumenten zijn vrij flexibel en kunnen best wat lager gestemd worden maar daar zit wel een grens aan,” volgens Peter Leydekkers. “Aan de andere kant weten wij dat de stemming van het orgel waarschijnlijk niet kan veranderd worden vanwege de monumentenstatus van het orgel. We hebben het gecheckt en het valt mee, met name de trompetten hebben er het meest last van maar daar is inmiddels een oplossing voor gevonden”.
Hoewel koperkwartet en orgel een veel gehoorde combinatie is, is er opvallend weinig origineel werk hiervoor gecomponeerd, dat maakt dit concert erg bijzonder. Op het programma staan werken gecomponeerd voor koperkwartet en orgel zoals Willem Boogman: ‘The Road to Here’, gecomponeerd in opdracht van het Ottoni kwartet, Hendrik Andriessen: ‘Pezzo Festoso’, H. I. Franz Biber: ‘Sonata X’ uit ‘Sonatae Tam Aris Quam Aulis Servientes’ en Marius Monnikendam: ‘Concerto per Organo, due trombe e due trombone’.
Als solowerk voor orgel speelt Wybe Kooijmans Andriessens ‘Allegro con spirito’ en ‘Maestoso’ uit ‘Quatro studio’, Monnikendams ‘Toccata’ en Debussys ‘En Bateau’.

Het Ottoni kwartet bestaat uit: Peter van Os- trombone, Bart Brinksma- hoorn, Hans van Eijk en Peter Leydekkers- trompet.

Toegang is gratis! Een vrijwillige bijdrage aan de uitgang wordt op prijs gesteld. Op deze manier bijdraagt u aan het onderhoud van dit 100-jarige Steinmeyer-orgel.